Korzyści zdrowotne, które orzechy brazylijskie dodadzą do Twoich smoothie i soków

News

Orzechy brazylijskie są znacznie większe w porównaniu z innymi orzechami. Są bardzo pożywne, bogate w kalorie i tłuszcze oraz uważane są za posiadające wiele korzyści zdrowotnych. Pochodzą z drzewa, które rośnie w całej Amazonii.

Lubimy używać naszych orzechów brazylijskich w naszych sokach i smoothies. Prawie nigdy nie pomijamy dodania kilku orzechów do naszych warzywnych smoothie. Stanowią one doskonały dodatek, a przy tym są bardzo zdrowe i pożywne. Oto dlaczego:

Zaledwie 6 orzechów brazylijskich składa się na jedną pełną porcję 1 uncji, która zawiera 185 kalorii, 3 gramy węglowodanów, 2 gramy błonnika i 4 gramy białka.

Orzechy brazylijskie zawierają również różne mikroskładniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń i inne ważne minerały.

Przyjrzyjmy się zawartości tłuszczu w orzechach brazylijskich, ponieważ wiele osób obawia się ich wysokiej zawartości tłuszczu, co nie jest uzasadnione.

Tłuszcz zawarty w orzechach brazylijskich to

  • Tłuszcz nasycony 20 g,
  • Tłuszcze wielonienasycone 27 g,
  • i tłuszcz jednonienasycony 27 g,

co daje łącznie 88 gramów tłuszczu w przeliczeniu na jedną filiżankę (133 gramy).

Brazylijskie drzewo orzechowe

Tłuszcz nasycony jest w rzeczywistości dobrym tłuszczem (nawet jeśli Twój dietetyk może Ci powiedzieć inaczej). Jednonienasycony tłuszcz jest również korzystny (dobry dla zdrowia serca i ma kilka korzystnych skutków dla organizmu), gdzie problematyczny jest tłuszcz wielonienasycony, ponieważ większość z niego to prozapalny kwas tłuszczowy Omega 6 (nawet jeśli dietetyk może powiedzieć ci inaczej, znowu).

W rzeczywistości jednak zawartość Omega 6 nie ma większego znaczenia, ponieważ orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem magnezu, selenu i witaminy E. Zarówno magnez, jak i witamina E mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom Omega 6.

Co więcej, selen jest jednym z najbardziej korzystnych mikroskładników odżywczych pro-tarczycowych, jakie istnieją. Pomaga zwiększyć poziom hormonu tarczycy T3, co z kolei pobudza metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu LDL. Świetna sprawa!

Selen zapewnia, że wszystkie funkcje i procesy organizmu są utrzymywane i dobrze regulowane, a tempo przemiany materii jest na optymalnym poziomie.

Należy pamiętać, że zbyt duża ilość selenu może być toksyczna, więc ogranicz spożycie orzechów brazylijskich. Kilka orzechów brazylijskich (2 lub 3) to więcej niż wystarczająco, aby dostarczyć dzienną dawkę selenu.

Przyjrzyjmy się innym ważnym korzyściom zdrowotnym płynącym z orzechów brazylijskich...

Skuteczne w odchudzaniu

Orzechy brazylijskie mają wysoką zawartość błonnika, są bogate w białka i węglowodany złożone. Co jest naprawdę wspaniałe, to fakt, że są one gęste odżywczo, co oznacza, że pojedyncza porcja składająca się z tych orzechów wypełnia Cię, hamuje apetyt i pozostawia Cię sytym, dzięki czemu nie odczuwasz takiej samej ochoty na przekąski lub słodycze, jak wcześniej.

Dlatego właśnie orzechy brazylijskie uważane są za ważny element każdego programu odchudzania. Należy jednak zachować ostrożność podczas spożywania orzechów brazylijskich, ponieważ jedna porcja o wadze 1 uncji zawiera prawie 200 kalorii, więc spożywanie zbyt wielu z nich może działać na niekorzyść, jeśli starasz się schudnąć. Z umiarem, można używać ich w swoich soków i koktajli dla utraty wagi.

Równoważy podstawowe hormony

Jak już wyjaśniliśmy, tarczyca jest miejscem, w którym produkowanych i rozprowadzanych jest wiele najważniejszych hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy brazylijskie zawierają mikroskładniki odżywcze, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dobre dla serca

Jak wspomniano wcześniej, orzechy brazylijskie zawierają bardzo dużą ilość zdrowych tłuszczów, oprócz niezbyt zdrowych tłuszczów wielonienasyconych. Są one uważane za źródło "dobrego" cholesterolu i korzystnych aminokwasów. Składniki odżywcze zawarte w orzechach brazylijskich odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie i poprawiają zdrowie serca w dość znacznym stopniu. Utrzymując właściwy poziom cholesterolu, orzechy brazylijskie pomagają zwalczać zawały serca i udary mózgu, i są ogólnie uważane za bardzo dobre dla zdrowia serca.

Dobre źródło białka

Orzechy brazylijskie są ważnym źródłem białka. Białka są niezbędne do wzrostu mięśni i regeneracji po wyczerpującym wysiłku fizycznym lub treningu. Białka są niezbędne do wzrostu i naprawy komórek, a także do gojenia się ran. Orzechy brazylijskie dostarczają 4 gramy białka na porcję i utrzymują poziom białka na wysokim poziomie przez długi czas. Nie uzyskasz jednak zbyt dużo białka z kilku orzechów brazylijskich, które możesz spożywać dziennie.

Bogate źródło witaminy C

Orzechy brazylijskie zawierają witaminę C. Witamina C jest istotnym składnikiem kolagenu, który jest tak ważny dla wzrostu i naprawy komórek, tkanek i naczyń krwionośnych.

Zdrowsza skóra

Orzechy brazylijskie zawierają selen, który nadaje skórze zdrowy blask, poprawia jej elastyczność, sprawia, że skóra wygląda młodo i świeżo oraz zwalcza przedwczesne starzenie się. Orzechy brazylijskie zawierają również kilka witamin i innych składników odżywczych, które są ważne dla lepszego zdrowia skóry.

Stosowane w leczeniu trądziku

Orzechy brazylijskie mają bogatą zawartość cynku, który jest znany do walki z trądzikiem i są wykorzystywane w kilku leczenia trądziku. Jeden z zabiegów na trądzik polega na zastosowaniu oleju z orzechów brazylijskich na dotkniętym obszarze skóry, gdzie trądzik jest obecny. Olej z orzechów brazylijskich jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy i chroni skórę przed bakteriami powodującymi trądzik.

Dobre na trawienie

Orzechy brazylijskie są bogate w błonnik, który sprawia, że są świetne dla układu trawiennego. Błonnik poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i sprawia, że pokarm jest lepiej przyswajany przez organizm. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, orzechy brazylijskie są znane z tego, że zwalczają zaparcia, wrzody żołądka, wzdęcia, skurcze i inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Przyjmowanie orzechów brazylijskich zapewnia, że układ trawienny pozostaje czysty i działa sprawnie.

Ostrożnie:

Podczas gdy orzechy brazylijskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, zawierają one również większą ilość niezdrowego tłuszczu w porównaniu do innych orzechów, a także dość duże stężenie selenu. Dlatego nie powinieneś spożywać więcej niż dwa lub trzy orzechy brazylijskie dziennie, aby utrzymać pod kontrolą dzienną dawkę kalorii i tłuszczu.

Jak używać orzechów brazylijskich?

Przede wszystkim należy spożywać je na surowo. Nie ma sensu ich prażyć ani poddawać jakiejkolwiek obróbce termicznej. W ten sposób zniszczysz ich wartości odżywcze i nic nie zyskasz.

My lubimy używać ich w naszych warzywnych sokach, koktajlach i smoothie. Nie miksuj ich jednak w samym smoothie. Powinieneś dodać je po przygotowaniu smoothie, a będą fantastycznym, smacznym i pożywnym dodatkiem. To na pewno!