Flawonoidy w sokach zastępują leki

Różnorakie choroby dotyczą obecnie praktycznie każdego z nas. Wydaje się, że warto starać się naturalnie z nimi walczyć. Flawonoidy czy fitosterole z soków mogą nam zastąpić leki. Rutyna nie jest zła!
Na co pomaga? W świeżych sokach znajdują się najbardziej znane flawonoidy a więc rutyna oraz kwercetyna. Wpływają one na działanie naturalnej witaminy C, która będzie odpowiadała za uszczelnienie układu krwionośnego w organizmie. Dlatego bakteriom będzie trudniej dostać się do organizmu. Bioflawonoidy pomagają uszczelniać te najmniejsze naczynia krwionośne, co jest bardzo ważne, ponieważ one dostarczają do wszystkich komórek cenne składniki odżywcze a usuwają produkty przemiany materii, które nie są korzystne dla zdrowia.
Co jeszcze mogą dla ciebie zrobić bioflawonoidy w sokach? - pomagają leczyć hemoroidy, żylaki, krwawienia - wpływają na hamowanie utleniania witaminy C, dzięki czemu może lepiej działać - ograniczają powstanie zakrzepów, które prowadzą do udarów - zatrzymują cholesterol HDL w organizmie, jego utlenianie prowadzić może do zagęszczenia i zatkania tętnic. Ale soki to nie tylko flawonoidy. Co jeszcze zawierają? Soki maja w składzie także fitosterole, które świetnie wpływają na zdrowie naszego serca. Warto między innymi spożywać soki z traw zbóż, ponieważ są one wyjątkowo cenne. Będą wpływać na łagodzenie skutków menopauzy i działają jako naturalna terapia hormonalna. Wyciskarki nowoczesne spokojnie poradzą sobie z trawami zbóż.
Cennym składnikiem będzie także sulforfan, który znaleźć można w brokułach, kiełkach czy innych produktach zielonych. To taki składnik, który będzie oczyszczał organizm i ograniczał ryzyko raka, dlatego organizm na pewno z niego skorzysta. Antyrakowo działają też soki z...
Pomidorów, które mają liczne składniki hamujące czynniki rakotwórcze w organizmie Kapusty, która zawiera składniki zatrzymujące raka płuc
Granatów i winogron, które mają kwas elagowy i neutralizują działanie czynników prowadzących do zmian DNA w komórkach
Kiełków soi, które mają genisteinę, która jest również czynnikiem chroniącym nas przed nowotworami. Można dodać do soku także kiełki soi i zrobić sobie mleko sojowe.
Marchewki, które mają karotenoidy gwarantujące silne działanie antynowotworowe. Wpływają one również na wzmocnienie odporności i pozwalają usuwać z organizmu metale ciężkie, wpływają na lepszy koloryt skóry.
Kiełki czosnku, które mają allicynę, saponinę oraz związki fenolowe, które są antyrakowe i chronią przed chorobami serca i przeziębieniami.
- 11 kwietnia 2016