Jednoślimakowe wyciskarki do soków, parametry i zastosowanie.

Wyciskarka odróżnia się od sokowirówki przede wszystkim tym, że inny jest sposób przerabiania warzyw i owoców. Wyciskarki działają na zasadzie wolnych obrotów, a sok pozyskiwany jest przez miażdżenie.
W sokowirówce najważniejsze jest sito, natomiast, gdy chodzi o wyciskarkę ważniejszym elementem będzie wałek, który musi być wytrzymały i twardy. To on odpowiadać będzie za miażdżenie produktów i wyciskanie z nich soku. Ilość obrotów zależy od modelu i będzie wynosiła kilkadziesiąt najczęściej. W sokowirówce jest to kilka tysięcy. Sprawia to, że sok w przypadku wyciskarki nie jest napowietrzony i nie będzie podgrzany. Wyciskarka działa na kilku etapach: Pierwszy etap to miażdżenie warzyw i owoców, przez przerywanie włókien oraz ścian komórkowych
Drugi etap następuje w trakcie wyciskania soku ze zmiażdżonego miąższu Trzeci etap to odsączenie przez specjalne sito, przez co sok będzie mógł trafić do naczynia. Miąższ będzie usuwany do osobnego przygotowanego pojemnika. Sok, który pozyskuje się zużyciem wyciskarki jest inny niż taki z sokowirówki. Charakteryzuje się gęstszą oraz mniej klarowną konsystencją. Posiada między innymi dzięki temu więcej witamin, enzymów oraz składników odżywczych, które będą niszczone przez sokowirówkę. Można spokojnie przechowywać go w lodówce nawet przez 3 doby. Nie trzeba się obawiać, że cenne właściwości produktu będą utracone. Wiele wyciskarek ma także dodatkowe funkcje.
Niektóre z nich pozwalają na przygotowywanie musu. Homogenizacja jest cenna ponieważ dzięki niej można także mielić różne produkty i tym samym będzie można jeszcze lepiej wykorzystywać przygotowywaną w taki sposób wyciskarkę. Wiele urządzeń pozwala na przygotowywane masła orzechowego, smacznych potraw oraz deserów. Możliwości jest wiele i wyłącznie od nas zależy co wykorzystamy. Wyciskarki jednoślimakowe dzieli się na poziome i pionowe. Wyciskarki poziome To takie urządzenia, które będą pozyskiwać sok wyłącznie dzięki wykorzystywaniu siły miażdżącej wałka ślimakowego.
Prędkość najczęściej nie będzie przekraczać 120 obrotów na minutę. Mówi się, że będzie to swego rodzaju proces wyciskania na zimno. Przez wolne obroty nie będzie sytuacji, w której sok się napowietrzy. To zagwarantuje, że wszystkie cenne enzymy, witaminy i minerały będą w nim zachowane. Wyciskarki pionowe pracują cicho a dodatkowo większość modeli z tego zakresu będzie miała dodatkowe funkcje właśnie takie jak mielenie, robienie musów czy makaronu domowego. Większość producentów stara się rozwijać możliwości tych urządzeń.
- 7 marca 2016