Najważniejsze cechy poziomych wyciskarek

News

Wyciskarki poziome często są określane mianem rozwiązań starszej generacji. Nie powinno to jednak stanowić dla nikogo zaskoczenia, warto mieć bowiem na uwadze to, że bazują one na technologii pochodzącej sprzed dwudziestu, a czasem również sprzed trzydziestu lat.

Charakteryzują się też dużo większymi obrotami silnika niż ich pionowe odpowiedniki, a to nie pozostaje bez wpływu na jakość soku. Nie jest on wcale mniej smaczny, charakterystyczne jest jednak dla niego to, że w jego skład wchodzi mniej enzymów i witamin. Sok taki ma też mniejsze walory lecznicze. Wyciskarki poziome na ogół przekraczają sto obrotów na minutę, a więc pracują dwa razy szybciej niż wyciskarki pionowe.

działanie poziomych wyciskarek Oczywiście, nie wszystkie muszą okazać się rozczarowujące, podczas dokonywania wyboru wskazane jest więc zwrócenie uwagi na to, kiedy wyciskarka została zaprojektowana. Ma to duże znaczenie również dlatego, że data produkcji powie nam wiele na temat wykorzystanych materiałów. Najczęściej są one nie tylko cięższe, ale również mniej trwałe, na uwagę zasługuje zaś i to, że mają one poziom bezpieczeństwa obniżony w porównaniu do tych, które spotykamy obecnie. Z reguły charakteryzuje je też krótsza gwarancja oraz brak takich funkcji, jak choćby przepłukiwanie, automatyczne czyszczenie, do którego dochodzi już w momencie wyciskania soku oraz brak wycieraczek silikonowych.

sok z wyciskarki poziomej Pomimo dużej szybkości obrotów należy liczyć się z tym, że używanie tego rodzaju wyciskarki jest czasochłonne, po każdej pracy urządzenie musi być bowiem rozłożone na części, umyte, wysuszone, a następnie złożone jeszcze raz. Wszystkie te czynności wymagają zresztą zarówno precyzji, jak i uwagi, zaskoczeniem nie jest więc to, że często mogą zajmować nawet pół godziny. Nie jest to kusząca perspektywa zwłaszcza, jeśli picie soku marzy nam się trzy razy dziennie. Użytkownicy radzą sobie zresztą z tym problemem w łatwy do przewidzenia sposób i najczęściej ograniczają korzystanie z urządzenia.

Konieczne jest też pamiętanie o tym, że sok powinien być pity po maksymalnie piętnastu minutach po wyciśnięciu, po tym czasie nie można już bowiem liczyć na obecność większości enzymów i witamin. Innym problemem związanym z poziomymi wyciskarkami jest konieczność popychania każdego produktu. Oczywiście, nie oznacza to, że są to rozwiązania pozbawione zalet, jedną z najpoważniejszych jest zaś wielofunkcyjność. Niczym szczególnym nie jest w ich przypadku obecność dodatkowych nakładek przewidzianych między innymi do homogenizacji lub krojenia makaronów. Problemem nie jest również przygotowanie przez nie papki lub masy.